Evenementen

September 2016
WkMaDiWoDoVrZaZo
35 1234
36 567891011
37 12131415161718
38 19202122232425
39 2627282930

Extra's

Veldeke kids logo twitter veldeke kids facebook veldeke kids Iedere minuut van elke dag Limburgse muziek? Klik hier op Plat-eweg van L1

 

 

AANKONDIGING 1e DR. LOU SPRONCK-LEZING

LEERSTOEL TAALCULTUUR IN LIMBURG

UNIVERSITEIT MAASTRICHT

 

SPREKER:          Petra Stienen, auteur van Terug naar de Donderberg.

TITEL:               “Geer zeet neet van hiej...”

                          De grenzen van het Limburgs.           

WANNEER:        woensdag 28 september 2016, 19.00 – 20.30 uur.

WAAR:              Turnzaal, FASoS, Grote Gracht 90-92, Maastricht.

GRAAG AANMELDEN BIJ: secr.hislk@maastrichtuniversity.nl 

 

Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Nu is ze publiciste en zelfstandig adviseur over onderwerpen als mensenrechten, diversiteit, persoonlijk leiderschap, media en diplomatie. Ze publiceert regelmatig opiniestukken in landelijke dagbladen, heeft een column in De Limburger en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. 

 

Sinds 2015 is zij lid van de Eerste Kamerfractie voor D66. Zij won in 2012 De Vrouwen in de Media Award en de Aletta Jacobsprijs 2016 uitgereikt door de Rijksuniversiteit Groningen vanwege haar vermogen om de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken en in een hedendaags en internationaal perspectief te plaatsen. 

 

In haar lezing vertelt ze onder meer hoe ze haar Limburgse roots kon terugvinden door haar verblijf en ervaringen als diplomate in het Midden-Oosten en Syrië en vooral door het leren van het Arabisch en het Syrisch.

We reizen in haar lezing met haar mee van Limburg naar Syrië en weer terug naar Limburg en krijgen op inspirerende wijze inzicht in de vraag welke grenzen er zijn aan de liefde voor de Limburgse taal.

 

 

Achtergrondinformatie:  

 

Erkentelijk voor de inzet van de heer Dr. Lou Spronck voor het academisch onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van Limburg en voor het culturele leven in Maastricht en Limburg, stelt de leerstoel Taalcultuur in Limburg, verbonden aan de Universiteit Maastricht, de tweejaarlijkse Dr. Lou Spronck-lezing in. Deze lezing zal gehouden worden door een wetenschapper die meer dan verdienstelijk en onderscheidend onderzoek (heeft) verricht naar Taalcultuur in Limburg.

De heer Dr. Lou Spronck heeft tijdens zijn werkzame leven aan het Jeanne d’Arc College in Maastricht als leraar, conrector en rector maar vooral in de tijd erna gepubliceerd over de Limburgse geschiedenis, literatuur, dialect en volkskunde. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing beogen we waardering voor de hoge kwaliteit van zijn onderzoek tot uitdrukking te brengen. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing maken we het belang van excellent onderzoek naar taal en cultuur in Limburg zichtbaar voor de academische wereld en het grote publiek.

      

    

 

     


Actueel nieuws