Veldeke Kringen Contact Dag 2024 in Venlo

In september 2023 ontving Dielekvereineging Veldeke Venlo in Venray de vlag van Veldeke Limburg als teken dat zij in 2024 de Contactdag van de 10 lokale Veldeke Kringen mocht organiseren. In januari 2024 werd op verzoek van het bestuur van Veldeke venlo een werkgroep geformeerd die deze dag moest organiseren. Deze werkgroep bestond uit Lei Fransman (voorziter), Gerard Derkx (secretaris), Pieter Ebus (penningmeester, Willem Menge (PR), Jos Verbong (accommodatie Op Steyl) en Wiel van Aarssen (contactpersoon bestuur Veldeke Venlo).

Schutterijmuseum Steyl

Al gauw werd besloten dat de KKD 2024 op Steyl zou worden gehouden. Dit omdat daar verschillende interessante bezienswaardigheden dicht bij elkaar lagen. Het Programma werd in elkaar gedraaid en uitgewerkt. Sponsors werden gevonden voor het afscheidscadeau. We kregen zelfs van een verzekeringsmaatschappij een stuk over Steyl in handen. Dat hebben we vertaald naar het Venloos. En een manager van die maatschappij heeft ons nog geholpen omdat goed te doen.

 

Het Schutterijmuseum werd als uitvalsbasis gekozen. Daar begonnen we op zaterdagmorgen met de ontvangst van de deelnemers. Bij binnenkomst kreeg iedereen koffie of thee aangeboden. Daarna kwamen de broodjes met een kop soep. Jammer genoeg maar voor in totaal 37 personen, waaronder onze wethouder van cultuur (mevrouw Mary Pollux) en onze gedeputeerde voor Cultuur (de heer Jasper Kuntzelaers).

Mevrouw Pollux kreeg na haar openingswoord een boeket bloemen aangeboden. De Heer Jasper Kuntzelaers nam ons mee op reis naar Friesland. Daar heeft hij kennis gemaakt met de weg doe we moeten bewandelen om ook een erkende taal conform Het Europees Handvest Deel III te worden. Voor zijn woorden kreeg hij een flesje “Grand Prestige” aangeboden. Daarna werd de groep in 2 subgroepen verdeeld. Een groep ging naar het Ketelhoes en de andere kreeg een rondleiding in het Schutterijmuseum. Na ongeveer 1 uur werden de groepen gewisseld.

 

 

 

Volgende jaar bij de Kring Echt

Rond 15.30 uur kwamen we weer bij elkaar in het museum. Daar begon een gezellig samenzijn onder het genot van een glaasje. Tussendoor trad Ton Engels op met Limburgse liedjes. Ook traden twee kinderen op met hun declamatie. De kinderen kregen voor hun optreden enkele cadeautjes. Het warm en koud buffet viel bij iedereen in de smaak.

Aan het eind van de dag kreeg de heer Reg van Loo het woord, voorzitter van Veldeke Limburg, het woord. Hem werd gevraag de vlag van Veldeke Limburg officieel over te dragen aan de Kring Echt. Zij mogen de Kringen Contact Dag 2025 organiseren. Zij maakten de datum al bekend. OP zaterdag 13 september 2025 treffen we elkaar weer, maar dan in Echt. De organisatoren danken alle deelnemers en vrijwilligers voor hun bijdrage aan het succes van deze dag.

Gerard Derkx, Venlo