Filmpremière “Ein dingk” over Vleisboeket
Afgelopen zaterdag, 9 november, vond in het Royal Theater in Roermond, de première plaats van de film “Ein Dingk” over het afscheidsconcert van de Roermondse carnavalsgroep Vleiboeket. Vleisboeket is/was een band die vooral onder jongere carnavalsvierders furore heeft gemaakt met stevige beats en spetterende shows. Documentairemaakster Maud van der Varst volgde de voorbereidingen voor de grote finalevoorstelling in 2018 en verzamelde meer dan 70 uur beeldmateriaal.
Van achterafzaaltjes naar de grote podia
Dat materiaal werd gemixt met oudere opnames van optredens van de groep, onder meer bij de Sjtasiefestasie Remunj en bij “D’n 11e vaan d’n 11e” in Maastricht. En die beelden werden weer afgewisseld met uitgebreide interviews met alle zes leden van de band, die vertelden over hoe het zo gekomen was, vanaf het allereerste begin, toen ze in achterafzaaltjes van dorpscafés nauwelijks plaats hadden om met z’n zessen op het podium te staan tot optredens voor tienduizenden mensen.
Staande ovatie
De goed gevulde zaal van het Royal Theater beloonde de makers van de film na afloop met een staande ovatie. Uit de film werd al wel duidelijk dat verschillende leden het niet gemakkelijk hadden om definitief afscheid te nemen. De woordvoerder zei in zijn dankwoord dan ook nogal kryptisch dat ze de film goed konden gebruiken voor als ze weer een afscheid zouden nemen. En het gerucht ging al dat er binnenkort toch nog een optreden gepland was.
Zondag 1 december publieksvoorstelling
De fans kunnen zich voorlopig tegoed doen aan de documentaire “Ein Dingk”. De première was nog voor een besloten gezelschap maar op 1 december aanstaande zijn publieksvoorstellingen voorzien. Kaartjes zijn binnenkort verkrijgbaar via de Facebookpagina van Vleisboeket.
Veldeke sponsort
Zo’n documentaire kan niet tot stand komen zonder subsidie en sponsorbijdragen. L1 TV gaat de film in januari van komend jaar op de buis brengen. De provincie Limburg en de stad Roermond droegen hun steentje bij. En ook Veldeke Limburg hoorde bij de begunstigers. En dat doen we niet voor niets. Het lijkt nu vanzelfsprekend dat de Limburgse taal met de carnavalsdagen de boventoon voert, maar er was een tijd dat ook in onze contreien de Hollandse ongein van André van Duijn en Ria Valk de overhand dreigde te krijgen. Onder meer de oprichting van het LVK heeft dat tij gelukkig kunnen keren. En Vleisboeket is/was een geslaagde exponent van die ontwikkeling.
Foto’s Miami Vleis-concert: Mark Richter