Lidioom: Sappig woordgewas
Zie, kijk eens: Ic was in mijn hoofkijn om cruyt gegaen. Hoe? Wat helemaal? Dit is een van de bekendste dichtregels uit het Middelnederlands. Geschreven door Suster Bertken (gest. 1514). Hij zingt al dagen door mijn hoofd. Waarom zou dit zo prachtig klinken, net als het Egidiuslied: Egidius waer bestu bleven / Mi lanct na di gheselle mijn / Du coors die doot du liets mi tleven // Dat was gheselscap goet ende fijn (…) Komt dat door die net niet vreemde taal, zoals het Engels van de media en de reclame ons laat menen dat dat beter klinkt omdat Engels de wereldtaal is – ik kom daar niet uit. Ook omdat de Vlaamse wielrenner Evenepoel daar doorheen fietst, meestal tegen de merelmorgen als ik hun zang probeer te verstaan. Evenepoel – wat een naam. Geen poel, meer een tsunami. Nog.
In de vorige aflevering van Lidioom stond: Gaan we verder met dat plezier. Met die Lust am Tekst. Het algemene deel was zowat klaar, nu volgt plezier in plaats van onderwijs en wetenschappen. Mij gaat het vooral om plezier MET het Limburgs, Oos Taal, dat vaak geminachte dialect. Plezier IN het Limburgs is wellicht wat nauwkeuriger , maar dat is ook op te vatten als: platte lol, lachen, moppen geschréven in het Limburgs. Ik heb nog aan joeks gedacht, maar dat was me wat veel café en toeptafel. Terug naar Egidius? Die heeft voor wat anders gekozen, staat er: Nu bestu in den troon verheven / Claerre dan der zonnen scijn / Alle vruecht es di ghegheven (…) Alle vreugde – zoiets?
- En hoe wil je dat doen, jongetje?
- Ja meester, prachtige woorden opschrijven, uitdrukkingen opgeraapt langs der beekjes boord, weeld’rig sappig woordgewas.
- En dan?
- Ik hoop dat onze schrijvers daarmee aan de slag gaan. Mooier schrijven, dat geeft de lezers ook plezier – gooddoons. zeggen wij. Kijk eens meester wat een woord: OO DD OO.
- Je bent dus nummer 567 in Nederland die een schrijfcursus meent te moeten geven?
- Nee meester, Lidioom is geen cursus, ik reik alleen aan wat de Vlamingen alaam noemen. Gereedschap, materiaal. Schrijvers moeten daarmee aan de slag, timmeren. Denk aan de vogels die takjes zoeken om een timmer (aflevering 076) te maken. Een wieg. Nest. Kijk eens meester, bij ons is dat: tekskes waere teks, wat wilt u nog meer?
- Dat beter geschreven wordt. Waar blijft de jeugd?
- Ach meester, die Evenepoel is net twintig en hij laat de rest al zijn hielen zien.
- Schrijven is geen wielrennen, jongeman.
- Oh nee? Schrijven is fietsen naar den troon verheven.
- Je hebt wat met Suster Bertken. Puber!
Reageren? redactie@veldeke.net of veldgewas@home.nl
Lidioom is onze wekelijkse rubriek over het eigene van de Limburgse taal. Alle voorgaande afelevringen zijn terug te vinden in ons archief.