Wat is ’t Hoes veur ’t Limburgs?
Wat is het Hoes veur ’t Limburgs?
We krijgen zo nu en dan vragen als: Wat is het Hoes veur ’t Limburgs? En: Is het Hoes veur ’t Limburgs hetzelfde als Veldeke? Nee, het Hoes is niet hetzelfde als Veldeke. Het Hoes is een samenwerkingsverband waarin 7 organisaties die zich inzetten voor de Limburgse taal verenigd hebben om het Limburgs te behouden en te bevorderen voor de toekomst. Dat gebeurt met steun van de provincie Limburg, die het Hoes voorziet van de nodige financiële middelen. Zo kunnen binnen het Hoes vaste medewerkers worden aangesteld die de taalorganisaties, die merendeels uit vrijwilligers bestaan, professioneel ondersteunen.
Krachten gebundeld
Vanuit het Hoes kunnen zo op een gecoördineerde manier de krachten van de deelnemende taalorganisaties gebundeld worden. Veldeke doet dus wel mee in het Hoes veur ’t Limburgs, maar blijft daarnaast ook haar eigen activiteiten en communicatie uitvoeren, precies zoals dat nu het geval is. Dat geldt in het bijzonder voor alles wat Veldeke op lokaal niveau met de 10 Veldeke Kringen organiseert. Daar zal eigenlijk niets in veranderen. Wat binnen het Hoes gecoördineerd wordt zijn met name activiteiten die op, provinciaal niveau spelen, bijvoorbeeld als het erom gaat hoe de Limburgse taal gepresenteerd wordt naar de politiek, naar de media en naar andere maatschappelijke instellingen. Daarbij zullen de deelnemers in het Hoes meer gezamenlijk gaan optreden.
Samenwerking met andere taalorganisaties
Veldeke werkt in het Hoes dus samen met zes andere taalorganisaties en dat zijn: de Limbörgse Academie, Levende Talen Limburgs, de Vereniging voor Limburgse Dialect- en naamkunde (VLDN), MIK Kinderopvang, De Willy Dols Stichting en de Raod veur ’t Limburgs. Bij gelegenheid van de opening van het Hoes is een aantal filmpjes gemaakt waarin alle deelnemers zich kort voorstellen. U kunt die filmpjes hier bekijken. Daarbij dient aangetekend dat de Raod veur ’t Limburgs wel betrokken is bij de Stuurgroep die de inrichting van het Hoes voorbereidt maar geen deel zal uitmaken van de coöperatie die daaruit voortvloeit omdat ze hun status als onafhankelijk adviseur van de provincie willen behouden.
Veldeke blijft de vereniging die het nu is
Het Hoes is dus niet hetzelfde als Veldeke. Veldeke blijft dezelfde vereniging die het nu is. Alleen zullen we in het Hoes een beroep kunnen doen op professionele ondersteuning en beter gaan samenwerken met andere taalorganisaties om zo een sterkere vuist te kunne maken bij het bevorderen en beschermen van de Limburgse taal. Veldeke is wel de grootste deelnemer aan het Hoes en ook de vereniging die de meeste binding heeft met de verschillende regio’s en dus ook met de verschillende dialecten binnen onze provincie. Dat geeft ons een bijzondere verantwoordelijkheid om het Hoes veur ’t Limburgs tot een succes te maken. Daar gaan we ons best voor doen.